
Bonjour mesdames et messieurs,
Nazywam się Maître Flambée i jestem zawodowym kucharzem Flammkuchen z pasją. Od wielu lat przygotowuję dla moich gości świeżo ugotowany Flammkuchen według starej alzackiej tradycji - la Tarte Flambée d'Alsace. Czy czujecie już ten zapach? Pyszny aromat drewna opałowego, obfitego boczku i świeżej cebuli?

Flammkuchen - tradycyjne danie z długą historią
Szczególną cechą tarty flambée lub Flammkueche, jak często nazywa się ją w Alzacji, oprócz jej wyjątkowego smaku, jest tradycja, z której się wywodzi. Wywodzi się ona z czasów sprzed ponad 100 lat, kiedy alzaccy właściciele gospodarstw w regionie Kochersberg piekli jeszcze chleb we własnych piecach opalanych drewnem. Po rozpaleniu drewna w piecu piekarz musiał ustalić, kiedy piec osiągnie temperaturę odpowiednią dla chleba. W tym celu gospodarz odłamywał kawałek ciasta, rozwałkowywał go cienko i kładł na kilka minut na gorącej kamiennej płycie w piecu, czyli "in die Flammen". Jeśli kawałek ciasta chrupał, temperatura była idealna do pieczenia chleba. Pewnego dnia, jeden z takich rolników - tak się składa, że mój przodek - wpadł na pomysł, aby przed włożeniem do pieca nałożyć na płytę ciasta bekon i cebulę, swoje ulubione składniki. Pod nimi rozsmarował odrobinę śmietany. Aromat wydobywający się z pieca przyciągnął innych rolników z okolicy, więc mój przodek pokroił ciasto na kilka kawałków, aby każdy z nich mógł go spróbować. Wynik był tak pyszny, że dał początek całej tradycji, a z biegiem czasu stał się przysmakiem - alzackim Flammkuchen.


Społeczność w sercu
Et voilá, dziś domowy Flammkuchen z oryginalnego kamiennego pieca ma niezliczoną liczbę wielbicieli. Oczywiście w samej Alzacji, ale również w sąsiednich regionach Palatynatu i Badenii, a obecnie również w całej reszcie Niemiec i Europy. Gotowy, świeżo przygotowany Flammkuchen podaje się tradycyjnie na podgrzanej drewnianej desce, dzięki czemu dłużej zachowuje ciepło. W Alzacji do dziś Flammkuchen jest częstym wyborem do dzielenia się z grupą przyjaciół lub rodziną. Bezpośrednio po wyjęciu z pieca kroję go na 6 lub 8 kawałków, a moi goście zwijają swój kawałek w rulon i wkładają do środka rękami. Podaję je jeden po drugim, aż moi goście dadzą mi znak, że na dzisiaj mają już dość. Wtedy podaję im na zakończenie posiłku jeden lub drugi mój słodki deser Flammkuchen. Do tej pory opracowałem tak wiele różnych kombinacji dodatków, że Flammkuchen pasuje do każdego gustu. Najlepiej smakuje z pysznym kieliszkiem wina lub świeżym piwem lanym, ewentualnie z domowym sznapsem - to jest prawdziwe doświadczenie kulinarne à la Maître Flambée.

Flammkuchen zdobywa serca i umysły
Ponieważ największą przyjemność sprawia mi uszczęśliwianie moich gości Flammkuchen, podjęłam się przeniesienia tarte flambée, czyli "chrupiącej radości", jak ją nazywam, poza Alzację, Palatynat i Badenię, do pozostałej części Francji i Niemiec, a nawet Europy, wprowadzając Flammkuchen do menu w Austrii, Anglii, Szkocji, Irlandii Północnej i Hiszpanii.
Dlatego też powstał sklep internetowy Maître Flambée Flammkuchen24 dla restauracji i hoteli oraz oczywiście dla każdego, kto tak jak ja kocha dobry Flammkuchen.


Co czyni Flammkuchen wyjątkowym
Oh, là là! Zapach świeżego Flammkuchen unoszący się do nosa i odgłos chrupania podczas gryzienia - po prostu bezcenne! Dlatego też chciałabym zdradzić Wam dzisiaj mój sekret dotyczący flammkuchen: perfekcyjne przeżycie związane z flammkuchen sprowadza się do odpowiedniego podłoża. Ciasto musi być wykonane z najlepszych składników i być jak najcieńsze, a następnie przez kilka minut pieczone w piecu z kamiennym dnem - dzięki temu będzie wyjątkowo chrupiące i smaczne. Très bien.
Aby umożliwić Państwu zaoferowanie ich swoim gościom właśnie w taki sposób, w Flammkuchen24.pl mogą Państwo nabyć świeże spody do ciasta dla smakoszy. Szczególne połączenie pięknego, cienkiego ciasta, doskonały smak dzięki najwyższej jakości regionalnym składnikom bez konserwantów oraz fantastyczne właściwości pieczenia to cechy wyróżniające nasze spody do ciast Flammkuchen. Następnie nakładamy na ten spód ciasta delikatne dodatki - w tradycyjnym alzackim stylu ze śmietaną, cebulą i boczkiem lub w sposób, jaki Ty i Twoi goście chcielibyście podać, świeżo po wyjęciu z pieca i na drewnianej desce. Voilà, Twój tarte flambée jest gotowy.
Prawdziwa atrakcja i przeżycie kulinarne dla Twojej restauracji i jadłodajni.
Bon appétit!
Twój Maître Flambée