Przygotowanie własnego Flammkuchen
Przygotowanie Flammkuchen - instrukcja krok po kroku
Chcesz wyczarować idealny, świeży Flammkuchen? Dzięki naszym gotowym bazom Flammkuchen możesz to zrobić w kilka minut. Oto jak to zrobić:
Właściwy fundament: cienkie podstawy Flammkuchen
Najważniejszą częścią przygotowania klasycznego chrupiącego Flammkuchen jest posiadanie dobrego fundamentu - cienkiej bazy Flammkuchen. Nasza Kawałki ciasta Flammkuchen są produkowane w specjalnym procesie prasowania na gorąco, dzięki czemu są niezwykle cienkie. W ten sposób powstają cudownie kruche i chrupiące Flammkuchen.
Gotowanie Flammkuchen - przygotowania
Pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika, aby mógł osiągnąć pożądaną temperaturę. Następnie należy zebrać wszystkie niezbędne sprzęty i składniki, których będziemy używać. Jeśli chcesz zrobić własną masę kremową Flammkuchen, połącz crème fraîche, serek śmietankowy i/lub twaróg w proporcji 1:1(:1). Jeśli używasz twarogu, wymieszaj go najpierw łyżką, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Doprawić masę kremową dokładnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub naszym pysznym mieszanka przyprawowa . Odstawić mieszankę kremową na pół godziny, aby umożliwić jej infuzję, a następnie dostosować z odrobiną więcej, jeśli to konieczne. Zapobiegnie to nadmiernemu doprawianiu kremu. Teraz należy pokroić wszystkie składniki, które mają być użyte jako polewa do Flammkuchen na kawałki, które są na tyle małe, że można je w krótkim czasie ugotować. Na przykład bardzo twarde warzywa należy ugotować wcześniej, ponieważ Flammkuchen będzie się piec tylko przez kilka minut.
Aby ją przygotować, rozłóż bazę Flammkuchen na desce - najlepiej tablica przygotowań - po usunięciu papieru oddzielającego. Należy pamiętać o pozostawieniu czasu na rozmrożenie zamrożonych baz.
Polewa do kawałków ciasta Flammkuchen
Następnie rozprowadzić około 90g masy kremowej Flammkuchen z szpachla Równomiernie przełożyć kawałek ciasta flammkuchen, pozostawiając od jednego do półtora centymetra przerwy wokół krawędzi, aby krem nie rozlał się na kamień flammkuchen. Jeśli się przypali, wpłynie to negatywnie na smak flammkuchen. Zaoszczędzi to również wysiłku "wypalania" piekarnika w celu jego wyczyszczenia. Następnie posypujemy przygotowane składniki, na przykład pokrojoną cebulę i boczek, równomiernie mieszanką kremową, ponownie pozostawiając odstęp wokół krawędzi. Można eksperymentować z różnymi składnikami - sprawdzi się wiele różnych warzyw, serów, ryb, mięsa, a nawet owoców. Nasz dział z przepisami może pomóc Ci znaleźć inspirację.
Gotowanie Flammkuchen: w piecu z kamiennym dnem (elektrycznym lub opalanym drewnem) lub w piecu konwekcyjnym
W przypadku gotowania Flammkuchen można skorzystać z różnych opcji. Należy przy tym pamiętać o kilku rzeczach w zależności od rodzaju używanego piekarnika. W zasadzie można użyć każdego rodzaju pieca, od domowych piekarników, przez elektryczne piece z kamienną podstawą, po piece opalane drewnem, a nawet piece konwekcyjne. Aby uzyskać prawdziwie autentyczne wrażenia z pieczenia flammkuchen, zalecamy użycie pieca z kamienną podstawą.
Elektryczne piece z kamienną podstawą Fire Brick są dostępne w naszym sklepie. Podstawy z cegły ognistej są w stanie wchłonąć wilgoć z tego, co się na nich piecze, a następnie ponownie ją oddać. To właśnie tworzy charakterystyczną chrupiącą teksturę.
Elektryczny piekarnik z kamienną podstawą należy rozgrzać do temperatury 280 - 300°C, co zajmie od 20 do 30 minut. Flammkuchen z polewą zsuwa się z deski do przygotowania i wkłada do piekarnika, delikatnie potrząsając deską. W zależności od polewy pieczenie trwa od trzech do pięciu minut.
"Temperatura wewnątrz pieca opalanego drewnem powinna wynosić 300°C. Flammkuchen wkłada się do komory pieczenia za pomocą deski do przygotowania lub skórki. Używanie pieca opalanego drewnem jest najbardziej oryginalnym sposobem gotowania Flammkuchen. Palące się drewno nadaje flammkuchen pyszny, dymny smak. Z uwagi na fakt, że nie można dobrze kontrolować ciepła, należy pamiętać, aby nie pozostawiać flammkuchen w piecu zbyt długo.
W domowym piekarniku można gotować na blasze, którą już się posiada lub wstawić Flammkuchen - kamień , które należy umieścić na stojaku w piekarniku. W obu przypadkach najlepiej użyć drugiej półki od dołu w górę. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (zwykle 250°C) na górnym i dolnym ustawieniu ciepła. Aby kamień mógł się nagrzać, należy go umieścić w piekarniku w celu rozgrzania 30 minut wcześniej. Zsunąć wierzchnią warstwę Flammkuchen (bez papieru oddzielającego!) na rozgrzany kamień lub blachę i piec przez 5-7 minut.
Podawanie Flammkuchen
Ugotowany flammkuchen najlepiej wyjąć z pieca za pomocą obierki. Przed podaniem świeży flammkuchen kroi się na sześć lub osiem wygodnych kawałków i układa na desce do flammkuchen. Drewno deski do flammkuchen zatrzymuje ciepło flammkuchen, dzięki czemu pozostaje on dłużej ciepły.
Teraz pozostaje Ci tylko cieszyć się nim!